top of page

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

 

Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία βασίζεται στη θεωρία της Κλασικής Ψυχανάλυσης που ξεκίνησε με τα γραπτά του Sigmund Freud, προσαρμοσμένη σε πολλές νεότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχικών δυσκολιών που κυμαίνονται από πιο συνήθη προβλήματα, όπως δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας, ανησυχία, άγχος, απογοήτευση, ζητήματα σχέσεων, μέχρι σοβαρότερες ψυχικές δυσκολίες όπως είναι οι διαταραχές διάθεσης και προσωπικότητας.


Στόχος της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του (σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές) ανατρέχοντας στην προσωπική του ιστορία, από την παιδική ακόμα ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο έχει την ευκαιρία να συνδέσει το παρελθόν και το παρόν και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μάθει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο επεξεργασίας των ερεθισμάτων της πραγματικότητας.
Μεγάλη σημασία δίνεται στη Θεραπευτική Συμμαχία – τη σχέση δηλαδή που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο θεραπευτής, διατηρώντας μεν έναν ενεργητικό ρόλο, καθοδηγεί τον θεραπευόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ίδιος να είναι εκείνος που θα μπορέσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αναγνωρίσει τις δυσκολίες του ώστε να βρει τον καταλληλότερο τρόπο να τις αντιμετωπίσει.
Μετά το τέλος της θεραπείας ο θεραπευόμενος έχει κατακτήσει αυτό το νέο τρόπο σκέψης και επεξεργασίας, ώστε να μπορεί να τον εφαρμόσει χωρίς τη βοήθεια του θεραπευτή.


Η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία γίνεται ατομικά, πρόσωπο με πρόσωπο και η συχνότητα των συνεδριών μπορεί να είναι από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα. Η συχνότητα των συνεδριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το αίτημα του θεραπευόμενου, η φύση της δυσκολίας του, η δομή της προσωπικότητάς του, το κίνητρό του κ.α. Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως δύσκολο να καθοριστεί από την αρχή και είναι κάτι που συζητάται στη συνέχεια, σύμφωνα με την πορεία και το βάθος της θεραπείας.

bottom of page